Klachten en oorzaken
De kop van de schouder wordt in de kom gehouden door de banden tussen de kop en kom. Als de schouder uit de kom gaat, worden de schouderbanden samen met de kraakbeenring losgetrokken van de kom, bijvoorbeeld door een val of sportblessure. Dit kan leiden tot pijn, een onzeker gevoel en beperkingen in het dagelijks leven. Bij jonge mensen onder de 40 jaar is de kans groot dat de schouder opnieuw uit de kom gaat als er geen behandeling plaatsvindt. Dit kan op latere leeftijd slijtage klachten veroorzaken.
Behandelingstraject
1. Verwijzing
Heb je last van bovenstaande klachten? Dan is het belangrijk dat je eerst een doorverwijzing van je huisarts of een medisch specialist hebt. Vertel waar je last van hebt en vraag om een verwijzing naar Franciscus Focus.
2. Onderzoek en diagnose
We luisteren goed naar je klachten en onderzoeken je schouder. We maken altijd een röntgenfoto. Soms is een MRI-onderzoek met contrastvloeistof in het gewricht nodig. Vervolgens bespreken we samen de mogelijke behandelingen.
3. Behandeling
In het verleden werd schouderinstabiliteit eerst met fysiotherapie behandeld. Omdat de kans van opnieuw uit de kom gaan bij een leeftijd onder de 40 jaar groot is, wordt nu sneller gekozen om gelijk de losgetrokken banden weer vast te zetten aan de kom. Afhankelijk van de leeftijd, kwaliteit van de schouderbanden en kom maken we samen een passend behandelplan. Als samen kiezen voor een operatie, dan kan dat een kijkoperatie zijn om de banden weer vast te zetten. Als we hebben gezien dat de kom meer stevigheid nodig heeft, dan kiezen we vaak voor de laterjet-procedure. Hierbij wordt een botblok aan de voorkant van de kom geplaatst. Dit geeft meer stabiliteit. We kiezen altijd voor de behandeling die het beste resultaat geeft in jouw situatie.