Klachten en oorzaken
Reuk- en smaakstoornissen kunnen plotseling optreden of langzaam verergeren. Ze ontstaan vaak door verkoudheid, bijholteontsteking, allergieën of zelfs na een hoofdtrauma of virusinfectie, zoals coronavirus (covid-19). Klachten zijn onder andere een verminderd of volledig verlies van geur en smaak, vervormde geur- of smaakervaringen (alles ruikt bijvoorbeeld hetzelfde), of het ervaren van geuren die er niet zijn (fantoomgeuren). Dit kan ervoor zorgen dat je minder plezier hebt in eten, omdat je niets ruikt of proeft. Dit kan ook gevaarlijk zijn, omdat je geen rook of gas ruikt. Bij Franciscus Focus kijken we samen welke behandeling het beste bij jouw situatie past.
Behandelingstraject
1. Verwijzing
Heb je last van verminderde reuk of smaak? Maak dan een afspraak met je huisarts voor een doorverwijzing naar Franciscus Focus. Onze KNO-specialisten kunnen onderzoeken wat de oorzaak van je klachten is en welke behandeling mogelijk is.
2. Onderzoek en diagnose
Bij de eerste afspraak bespreekt de KNO-arts je klachten. Daarna wordt onderzoek gedaan in de spreekkamer. Dit kan bestaan uit een mond en neusonderzoek. Vaak kijkt de KNO-arts ook met een kleine camera in de neus (fiberscoop). Soms is aanvullend onderzoek nodig om de oorzaak van de klachten te achterhalen, zoals een reuktest of een CT-scan of MRI-scan.
Afhankelijk van de bevindingen wordt er samen met jou een passende behandeling besproken.