Klachten en oorzaken
Slikklachten kunnen verschillen van verslikken of moeite met het doorslikken van voedsel en drinken tot pijn bij het slikken. Ook kan je het gevoel hebben dat er een brok of slijm in de keel zit (brokgevoel). Deze klachten kunnen worden veroorzaakt door irritatie van het slijmvlies in de keel, bijvoorbeeld door oprispingen of veel kuchen en schrapen. Stress kan ook een rol spelen. Soms kan er sprake zijn van een neurologische aandoening. In zeldzame gevallen kunnen slikklachten worden veroorzaakt worden door een tumor. Heb je al een lange tijd last van slikklachten en/of maak je je veel zorgen? Dan is het verstandig om dit te laten onderzoeken.
Behandelingstraject
1. Verwijzing
Heb je moeite met slikken of pijn bij het slikken? Dan is het verstandig om eerst naar je huisarts te gaan. Maak een afspraak en vertel waar je last van hebt. De huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist bij Franciscus Focus.
2. Onderzoek en diagnose
We luisteren goed naar je klachten en onderzoeken je keel. Dit doet de KNO-arts met een kleine camera (fiberscoop). Daarmee kan de arts je keel goed beoordelen en eventueel een afwijking zien. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals een slikonderzoek. Na alle onderzoeken overleggen we samen welke behandeling het beste bij je past.
3. Behandeling
Gelukkig is er meestal geen behandeling nodig en worden de klachten vanzelf minder. Afhankelijk van de bevindingen kan de arts bijvoorbeeld medicatie voorschrijven tegen maagzuur of je naar een logopedist verwijzen.