Klachten en oorzaken
Een gescheurde meniscus ontstaat vaak door een plotselinge draaibeweging van de knie, bijvoorbeeld tijdens sporten. Ook kan de meniscus scheuren door slijtage, vooral bij oudere mensen. Klachten zijn onder andere pijn aan de zijkant of achterkant van de knie, zwelling, en het gevoel dat de knie ‘op slot’ zit. Deze klachten kunnen het lopen, hurken of traplopen lastig maken. Het is belangrijk om de knie snel te laten behandelen om verdere schade te voorkomen en de knie weer soepel te laten bewegen.
Behandelingstraject
1. Verwijzing
Heb je een gescheurde meniscus? Dan is het belangrijk dat je eerst een doorverwijzing van je huisarts hebt. Maak daarom een afspraak bij je huisarts. Vertel waar je last van hebt en vraag om een verwijzing naar Franciscus Focus.
2. Onderzoek en diagnose
We luisteren goed naar je klachten en onderzoeken je knie. Zo controleren wij de manier waarop je loopt. We maken ook altijd een röntgenfoto. Op een röntgenfoto ziet de arts hoe erg de schade is. Als het nodig is wordt er een MRI-scan gemaakt. Na alle onderzoeken overleggen we samen welke behandelingen mogelijk zijn.
3. Behandeling
Er zijn verschillende behandelingen voor een gescheurde meniscus Samen met de arts kijk je welke behandeling het best bij je past, afhankelijk van de ernst van de klachten. Zo kunnen we de knie behandelen met medicijnen tegen de pijn, fysiotherapie, injecties of een operatie. Als de klachten en pijn niet minder worden, kan een operatie een goede oplossing zijn. Als we voor een operatie gaan, dan zal de meniscus (gedeeltelijk) worden verwijderd of gehecht. Of we kiezen voor verwijderen of hechten hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, sportniveau en type scheur. We kiezen altijd de behandeling die het beste resultaat geeft in jouw situatie.
4. Resultaat en nazorg
Het resultaat en nazorg hangt af van welke behandeling is gekozen. Ben je geopereerd? Dan kun je vaak nog dezelfde dag naar huis. Als de meniscus is verwijderd, dan mag je na een aantal dag en alweer normaal lopen. Fysiotherapie is niet altijd nodig. Is de meniscus gehecht? Dan duurt herstel wat langer. Je zult de eerste weken met krukken lopen en naar de fysiotherapeut gaan. Een aantal weken na de operatie kom je terug voor een controle. Zo zorgen we voor de beste nazorg.
Veelgestelde vragen
Wat kan ik doen om een gescheurde meniscus te voorkomen?
Om een gescheurde meniscus te voorkomen, is het belangrijk om je knieën niet te overbelasten, vooral tijdens sporten. Zorg voor een goede warming-up, gebruik de juiste techniek, en versterk de spieren rond je knie om de kans op een blessure te verkleinen.
Kan een gescheurde meniscus vanzelf genezen?
Kleine scheuren in de meniscus kunnen soms vanzelf genezen. Houd voldoende rust en kies de juiste zorg. Bij grotere scheuren is vaak een operatie nodig om verdere schade te voorkomen en de knie weer goed te laten functioneren.
Wat gebeurt er als een gescheurde meniscus niet wordt behandeld?
Als een gescheurde meniscus niet wordt behandeld, kan dit zorgen voor blijvende pijn, stijfheid en verdere schade aan de knie, zoals artrose. Het is belangrijk om bij klachten snel een arts te raadplegen.