Klachten en oorzaken
Afstaande oren, ook wel flaporen genoemd, komen vaak voor. De afwijkende stand ontstaat meestal door een aangeboren vormafwijking van het kraakbeen in de oorschelp. Dit kan zowel bij kinderen als volwassenen. Klachten die je hierbij kan ervaren zijn:
- Onzekerheid over het uiterlijk
- Gepest worden, vooral bij kinderen
- Moeite met bepaalde kapsels of het dragen van een bril
Een oorcorrectie, ofwel otoplastiek, is een operatie waarbij de plastisch chirurg de vorm en stand van de oren aanpast.
Behandelingstraject
1. Verwijzing
Maak een afspraak met de huisarts en vertel waar je last van hebt. Vraag vervolgens om een verwijzing naar een plastisch chirurg bij Franciscus Focus.
2. Eerste consult
Tijdens het eerste consult bespreekt de plastisch chirurg jouw wensen en verwachtingen. Ook wordt gekeken naar de vorm en stand van de oren. Je krijgt uitleg over de ingreep, de herstelperiode en mogelijke risico’s.
3. Behandeling
De oorcorrectie wordt in een dagbehandeling uitgevoerd. Dit betekent dat je dezelfde dag weer naar huis mag. De operatie vindt plaats onder volledige narcose. Aan de achterkant van het oor wordt een snee in de huid gemaakt. Het kraakbeen wordt ingesneden en in model gebracht. Eventueel wordt overtollig huid verwijderd. Vaak wordt ook de oorlel in een betere positie gebracht. Daarna wordt de wond met hechtingen dichtgemaakt. Je krijgt een verband om je hoofd.
Vergoeding
Een oorcorrectie wordt niet standaard vergoed. Als de plastisch chirurg de operatie medisch noodzakelijk vindt, wordt een aanvraag tot vergoeding ingediend bij je zorgverzekeraar. Wordt deze afgewezen? Dan kun je ervoor kiezen de ingreep zelf te betalen.