Klachten en oorzaken
Een buikwandcorrectie, ook wel abdominoplastiek genoemd, is een operatie waarbij overtollige huid en vet van de buik worden verwijderd. Soms worden ook gelijk de buikspieren strakker gemaakt. Het slapper worden van de huid kan bij iedereen in meer of mindere mate optreden. Meerdere factoren spelen hierbij een rol, zoals leeftijd, geslacht, lichaamsbouw, gewicht, eerdere buikoperaties en/of zwangerschap.
Je kunt last hebben van een zwaar gevoel, pijn in de rug, smetten van de huid en onvrede over jouw lichaam. De spierlaag en de huid met onderhuidse vetlaag kunnen sterk uitgerekt zijn, zonder dat er sprake is van een teveel aan vet. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval na een tweelingzwangerschap.
De behandeling is vooral geschikt als je een stabiel gewicht hebt en verder gezond bent. Het is geen oplossing om af te vallen, maar bedoeld om de contouren van jouw buik te verbeteren. Zo voel je je weer prettig in jouw lichaam.
Behandelingstraject
1. Verwijzing
Heb je last van je overtollig huid? Dan is het belangrijk dat je eerst een doorverwijzing van je huisarts hebt. Maak daarom een afspraak bij je huisarts. Vertel waar je last van hebt en vraag om een verwijzing naar Franciscus Focus.
1. Eerste consult
Tijdens het eerste consult neem je plaats bij een van onze ervaren plastisch chirurgen. We luisteren naar jouw klachten en wensen en doen lichamelijk onderzoek. Ook bespreken we je medische geschiedenis en eventuele eerdere behandelingen.
De specialist legt duidelijk uit welke mogelijkheden er zijn en welk resultaat je kunt verwachten. Je krijgt uitgebreid de tijd om vragen te stellen. Op basis van dit gesprek stellen we samen een persoonlijk behandelplan op.
2. Behandeling
Bij een buikwandcorrectie wordt het teveel aan huid en onderhuids vet verwijderd. Daarbij kan eventueel de stevigheid van de buikwand worden hersteld door het peesblad van de spieren in te korten. Er wordt een horizontale snede laag op de onderbuik gemaakt, zodat het litteken nog door een bikinibroekje kan worden bedekt. Vaak wordt ook een snede om de navel gemaakt. De navel wordt dan op een nieuwe plek in de buikhuid geplaatst.
Vergoeding
De kosten van een buikwandcorrectie worden door de zorgverzekering niet altijd vergoed. Als de plastisch chirurg de operatie noodzakelijk vindt, wordt een aanvraag tot vergoeding ingediend bij jouw zorgverzekeraar. Als deze aanvraag door de zorgverzekeraar wordt afgewezen, kan de operatie alleen doorgaan als de kosten zelf worden betaald. Als je samen met de plastisch chirurg besluit tot een operatie krijg je een opgave van de totale kosten toegezonden. De kosten moeten zijn voldaan voordat de operatie plaatsvindt.