Klachten en oorzaken
Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek. Dit ontstaat door een zwakke plek of opening in de buikwand. Hierdoor kan een buikorgaan (darmen) of vetweefsel naar buiten komen. Liesbreuken komen vaak voor en op alle leeftijden.
Vaak is er een zichtbare bult in de lies, die soms pijn doet of een branderig gevoel veroorzaakt, vooral bij bewegen. Daarnaast kan je last hebben van een zwaar of drukkend gevoel in de onderbuik, zoals bij hoesten, persen of tillen. Zwakke plekken in de buikwand kunnen ontstaan door zwaar tillen, overgewicht, zwangerschap, ouderdom of een erfelijke aanleg.
Behandelingstraject
1. Verwijzing
Bij klachten is een bezoek aan de huisarts de eerste stap. Vertel waar je last van hebt en vraag om een verwijzing naar Franciscus Focus.
2. Onderzoek en diagnose
We luisteren goed naar je klachten en doen onderzoek. De arts zal vragen om op je eigen hand te blazen. Door het blazen wordt de uitstulping vaak zichtbaar. Soms is het nodig om een echo te laten maken. Na alle onderzoek wordt bepaald of een behandeling nodig is.
3. Behandeling
Een liesbreuk gaat nooit vanzelf over. Vaak wordt het alleen maar erger. Daarom is bij klachten belangrijk dat je wordt behandeld. De behandeling bestaat uit een operatie. Bij een liesbreukoperatie verwijdert de chirurg de uitstulping van het buikvlies of brengt de uitstulping weer terug in de buikholte. De chirurg plaats een kunststof matje in de buikwand om de zwakke plek te versterken. En om te voorkomen dat de breuk terugkomt. Meestal mag je nog dezelfde naar huis.