Klachten en oorzaken
Een navelbreuk is een zwakke plek of opening in de buikwand bij de navel. Hierdoor kan een stukje buikvet of darm naar buiten steken. Dit ziet eruit als een bobbel bij de navel. De breuk kan aangeboren zijn of later ontstaan, bijvoorbeeld door zware inspanning of een zwangerschap.
De breuk kan klachten geven als pijn of een vervelend drukkend gevoel. Vooral bij hoesten, tillen of inspanning kan de bobbel groter worden. Dit terwijl andere geen klachten hebben. Het kan ontstaan door erfelijkheid, overgewicht, zwangerschap of veel druk op de buik.
Behandelingstraject
1. Verwijzing
Bij klachten is een bezoek aan de huisarts de eerste stap. Vertel waar je last van hebt en vraag om een verwijzing naar Franciscus Focus.
2. Onderzoek en diagnose
We luisteren goed naar je klachten en doen onderzoek. Vaak zie je een navelbreuk heel goed. Twijfelt de arts? Dan kan een echo of CT-scan nodig zijn. Samen met de arts bepaal je of een behandeling nodig is.
3. Behandeling
Een navelbreuk gaat nooit vanzelf over. Vaak wordt het alleen maar erger. Daarom is bij klachten belangrijk dat je wordt behandeld. De behandeling bestaat uit een operatie. Bij een navelbreukoperatie maakt de chirurg een snee boven of onder de navel. Vervolgens wordt de breukinhoud (vaak vet of stukje darm) teruggeplaatst in de buikholte. Daarna wordt het gaatje gesloten met hechtingen of een matje om herhaling te voorkomen. Meestal mag je nog dezelfde naar huis.