Galblaas

Last van een galstenen of een ontstoken galblaas? Dit kan leiden tot pijn en ongemak. Samen bekijken we welke behandeling het best past bij jouw situatie.

Afspraak maken

Themabehandelingcategorie buik (website)

Klachten en oorzaken

De galblaas is een klein, peervormig orgaan onder de lever, rechtsboven in de buik. Het slaat gal op, een vloeistof die helpt bij de vertering van vetten. Bij het eten van vooral vet voedsel, perst de galblaas gal naar de dunne darm om de vertering te ondersteunen. 

Galstenen zijn de meest voorkomende oorzaak van galblaasproblemen. Deze stenen ontstaan door een verstoring in de samenstelling van gal. Niet iedereen met galstenen heeft klachten. Als er wel klachten zijn, dan bestaat dit vaak uit: 

  • Pijn rechtsboven in de buik, soms straalt dit uit naar de rug
  • Misselijkheid of overgeven, vooral na het eten van vet voedsel
  • Een gele verkleuring van de huid en ogen door blokkade van de galwegen.
  • Aanhoudende buikpijn en hoge koorts. Dit komt dan vaak door een steen die zo vastgeklemd zit in de afvoerbuis dat er geen gal meer in of uit de galblaas kan. De galblaas kan zo niet meer werken en raak ontstoken. 

Deze klachten kunnen wijzen op een ontsteking van de galblaas of een blokkade door galstenen. Wat precies de oorzaak kan zijn is nog niet bekend. Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn of mensen tussen de 35 jaar oud lopen meer risico. Het komt ook meer voor bij vrouwen dan bij mannen. 

Behandelingstraject

1. Verwijzing

Bij klachten is een bezoek aan de huisarts de eerste stap. Vertel waar je last van hebt en vraag om een verwijzing naar Franciscus Focus. 

2. Onderzoek en diagnose

We luisteren goed naar je klachten en doen onderzoek. Omdat vaak galblaas problemen worden veroorzaakt door galstenen, kan de diagnose worden bevestigd door middel van een echo. Soms lukt het niet om de diagnose op deze manier te stellen. Dan wordt gebruik gemaakt van andere onderzoeksmethoden. Samen met de arts bepaal je vervolgens of een behandeling nodig is. 

3. Behandeling

Vaak is het nodig om de galblaas te verwijderen wanneer er galstenen aanwezig zijn die klachten veroorzaken of wanneer de galblaas ontstoken is. De galwegen worden zelf niet verwijderd, zodat de lever kan doorgaan met het produceren van gal en de afvoer hiervan naar de darm. De meeste patiënten zijn na de operatie van hun klachten af. Er zijn verschillende mogelijkheden om de galblaas te verwijderen. De arts bespreekt deze mogelijkheden en kijkt welke het best past bij jouw situatie. 

Dit team staat voor je klaar

M.M. Poelman

Poelman, M.M. chirurg
Chirurg

J.A. Apers

Apers J.A. chirurg
Chirurg

F.H. Beverdam

Beverdam, F.H. Chirurg
Chirurg

E.B. Deerenberg

Deerenberg, E.B. Chirurg
Chirurg

M. Dunkelgrün

Dunkelgrün, M. chirurg.
Chirurg

R.Th.J. Kortekaas

Chirurg

H.E. Lont

Lont, H.E. - chirurg
Chirurg

G.B. Schmidt

Schmidt, G.B. chirurg
Chirurg

N.M.R. Soesman

Soesman, N.M.R. - chirurg
Chirurg

M. Verseveld

Verseveld, M - chirurg
Chirurg

J.F. Zengerink

Zengerink, J.F. Chirurg
Chirurg

Zijn dit jouw nieuwe collega's?

Trek de stoute klompen aan!

Werken bij Franciscus