Aambeien

Last van aambeien? Samen bespreken we welke behandeling het beste past bij jouw situatie.

Afspraak maken

Themapagina in het lichaam (website).

Klachten en oorzaken

Aambeien zijn opgezwollen bloedvaten rond de anus. Ze kunnen jeuken, pijn of een branderig gevoel geven. Soms zit er zelfs bloed bij de ontlasting (poep). Aambeien ontstaan als er te veel druk komt op de anus. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je te hard perst tijdens de bevalling of tijdens het poepen of als je lang aan het hoesten bent. 

Er zijn veel verschillende oorzaken voor aambeien. De meest voorkomende oorzaken zijn een gebrek aan voedingsvezels en vocht in ons eten, onvoldoende bewegen of veel zitten. Het heeft niets met leeftijd te maken. Iedereen kan last hebben van aambeien. 

Behandelingstraject

1. Verwijzing

Vaak gaan aambeien vanzelf over door gezond te leven. Is dit niet het geval? Dan heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Vertel waar je last van hebt en vraag om een verwijzing naar Franciscus Focus. 

2. Onderzoek en diagnose

We luisteren goed naar je klachten en doen aanvullend inwendig onderzoek. Hiermee wordt bepaald of je aambeien hebt en welke behandeling het beste is. 

3. Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen voor aambeien. Samen met de arts bepaal je welke behandeling het beste bij je past, afhankelijk van de ernst van de klachten en je persoonlijke situatie.

Behandeling(en) zonder operatie

Een veelvoorkomende behandeling is het gebruiken van rubberen bandjes. Met de rubberen bandjes wordt het extra weefsel afgekneld. Dit wordt gewoon op de polikliniek gedaan, zonder verdoving of narcose. 

Hoe wordt dit gedaan?
De arts zet via een buisje de aambei op zijn plek. Daarna worden de rubberen bandjes om de aambei heen gedaan. Hierdoor bindt het te veel aan weefsel af. Binnen 7 dagen tot 10 dagen sterft het weefsel af. De rubberen bandjes verlaten vanzelf het lichaam via de poep. 

Een operatie

Als de behandeling met rubberen bandjes niet voldoende helpt, kan een operatie nodig zijn. Soms is eerst extra onderzoek nodig om te bepalen welke operatie het beste is. De arts zal je hierover informeren. 

Dit team staat voor je klaar

R.Th.J. Kortekaas

Chirurg

M. Verseveld

Verseveld, M - chirurg
Chirurg

Zijn dit jouw nieuwe collega's?

Trek de stoute klompen aan!

Werken bij Franciscus