Neusbijholteontsteking

Een neusbijholteontsteking is een ontsteking van de holtes rondom de neus. Bij Franciscus Focus kijken de gespecialiseerde artsen samen met jou wat de beste oplossing is om je klachten te verminderen.

Afspraak maken

HOME Franciscus Focus (2)

Klachten en oorzaken

Een neusbijholteontsteking begint vaak met het beeld van een gewone verkoudheid. Het slijmvlies in de neus raakt opgezet, waardoor een neusverstopping optreedt en snot uit de neus en in de keel kan lopen. Hierdoor zijn de reuk en smaak vaak verminderd en kan er sprake zijn van hoestklachten en keelpijn. Als door de zwelling de neusbijholten verstopt raken, dan kan slijm zich in de holten ophopen. Hierdoor kan er hoofdpijn boven en onder de ogen ontstaan. Vaak worden de klachten door de huisarts behandeld. Wanneer de klachten, ondanks behandeling langer aanhouden dan 6 weken of heel vaak optreden, dan kan een verwijzing naar Franciscus Focus overwogen worden. Bij Franciscus Focus kijken de gespecialiseerde artsen samen met jou wat de beste oplossing is om je klachten te verminderen. 

Meer informatie over een neusbijholteontsteking

Behandelingstraject

1. Verwijzing

Ben je al vaak bij je huisarts geweest voor een bijholteontsteking en blijft het terugkomen? Vraag dan je huisarts om een verwijzing naar Franciscus Focus. Hier staat ons gespecialiseerde team klaar om je verder te helpen.

2. Onderzoek en diagnose

Tijdens je afspraak onderzoekt de KNO-arts je neusholtes met een kleine camera (endoscoop). Soms is een röntgenfoto of CT-scan nodig om te bepalen hoe ernstig de ontsteking is en waar de ontstekingen zitten. Op basis van deze onderzoeken stellen we een behandelplan op.

3. Behandeling

De behandeling hangt af van de ernst van de ontsteking. Bij milde gevallen kunnen medicijnen zoals neussprays, antibiotica of ontstekingsremmers de ontsteking verhelpen. Als de ontsteking niet geneest of terugkeert, kan een operatie nodig zijn.

4. Resultaat en nazorg

Na een operatie kunnen de klachten snel verminderen. Het is belangrijk om de neusholtes goed te verzorgen tijdens het herstel. Spoelen met zoutoplossing en het gebruikt van ontstekingsremmende neusspray’s of druppels is enorm belangrijk. Het herstel duurt 1 tot 2 weken, waarbij de neus en sinussen rustig moeten genezen. We plannen een controleafspraak om te zorgen dat het herstel goed verloopt en je klachten wegblijven.

Veelgestelde vragen

Wat is een bijholteontsteking?

Een bijholteontsteking is een ontsteking van de holtes rond de neus (sinussen), vaak veroorzaakt door een verkoudheid, allergie of infectie.

Wat zijn de symptomen van een bijholteontsteking?

Veelvoorkomende symptomen zijn hoofdpijn, druk op het voorhoofd of rond de ogen, een verstopte neus, afscheiding van dik slijm, vermoeidheid en soms koorts.

Hoe wordt een bijholteontsteking behandeld?

Bij milde klachten worden vaak medicijnen zoals neussprays, antibiotica of ontstekingsremmers voorgeschreven. Bij chronische of terugkerende ontstekingen kan een operatie nodig zijn om de holtes te openen en de ontsteking te verhelpen.

Wanneer is een operatie nodig voor een bijholteontsteking?

Een operatie is nodig wanneer medicijnen niet werken of als de ontsteking chronisch is. Afhankelijk van de ernst van de ontsteking kiest de KNO-arts ervoor om de ontstekingen te verwijderen of de doorgang te vergroten.

Dit team staat voor je klaar

J.H.J. Dool

Dool, J.H.J. KNO arts
KNO-arts

T. Hooft van Huysduynen

Hooft van Huysduyenen, T. kno arts
KNO-arts

G. van Ingen

Ingen, van, G. KNO-arts
KNO-arts

L.T. Rothuizen

Rothuizen, L.T. knoarts
KNO-arts

F.W. Schalekamp

Schalekamp, F.W. kno arts
KNO-arts

Zijn dit jouw nieuwe collega's?

Trek de stoute klompen aan!

Werken bij Franciscus

Ervaringen van patiënten

Ik kwam terecht in een geoliede machine en werd heel goed begeleid. Er komt veel kijken bij een operatie, maar dankzij de heldere communicatie en vriendelijke uitleg van alle specialisten, voelde ik me enorm gezien.

Suzanne