Klachten en oorzaken
Een bloedneus ontstaat vaak bij gebruik van bloedverdunners, korstjes in de neus of allergieën. Meestal stopt het bloeden binnen enkele minuten vanzelf. Vaak helpt het om niet in de neus te peuteren en de neus dagelijks in te vetten met een vette neuszalf zoals vaseline.
Behandelingstraject
Heb je vaak bloedneuzen of stoppen de bloedingen niet vanzelf? Dan is het verstandig om een afspraak bij de huisarts te maken. De huisarts kan je doorverwijzen naar Franciscus Focus voor verder onderzoek.
We luisteren goed naar jouw klachten en onderzoeken de neus om te beoordelen waar de bloedingen vandaan komen. De arts zal proberen de bloeding te behandelen met dichtbranden van bloedvaatjes of zo nodig een neustampon plaatsen.
Veelgestelde vragen
Wat moet ik doen als ik een bloedneus krijg?
Zit rechtop, knijp je neus 5 tot 10 minuten dicht en adem door je mond. Ga niet liggen of achterover leunen, want dit kan ervoor zorgen dat bloed in je keel komt.
Wat kan ik zelf doen aan terugkerende bloedneuzen?
Het is belangrijk om niet in de neus te peuteren of hard te snuiten. Het helpt om de neus dagelijks in te vetten met een vette neuszalf zoals vaseline.
Wanneer moet ik naar een arts met een bloedneus?
Ga naar een arts als je regelmatig bloedneuzen hebt, als de bloeding langer dan 20 minuten duurt of als je veel bloed verliest.
Hoe wordt een bloedneus behandeld?
Bij terugkerende bloedneuzen of als een bloedneus niet stopt kan de arts het bloedende bloedvaatje dichtbranden of een neustampon plaatsen.