Klachten en oorzaken
Stemklachten kunnen verschillen van heesheid en schorheid tot pijn bij het spreken of een compleet verlies van stemgeluid. Veelvoorkomende oorzaken zijn overbelasting van de stem, zoals hard praten of zingen, een verkoudheid of keelontsteking of maagzuur dat terugvloeit (reflux). Andere mogelijke oorzaken zijn stembandknobbels, poliepen op de stembanden, stembandverlamming. Het kan ook zijn dat jouw stemproblemen ontstaan door roken of inademing van irriterende stoffen. Heb je al een lange tijd last van stemklachten? Dan is het verstandig om dit te laten onderzoeken.
Behandelingstraject
1. Verwijzing
Heb je al een tijdje last van stemklachten, zoals heesheid, schorheid of pijn bij het spreken? Dan is het verstandig om eerst naar jouw huisarts te gaan. Maak een afspraak en vertel waar je last van hebt. De huisarts kan je doorverwijzen naar een specialist bij Franciscus Focus.
2. Onderzoek en diagnose
We luisteren goed naar jouw klachten en onderzoeken je stem en stembanden. Dit doet de KNO-arts eerst met een klein instrument met een camera (fiberscopie). Zo nodig volgt later een onderzoek met een speciale camera die lichtflitsen maakt, waardoor de stembandtrilling zichtbaar wordt (stroboscopie). Zo kan de arts de conditie van de stembanden beoordelen en zien of er sprake is van irritatie, knobbels of andere afwijkingen. Soms is een aanvullend onderzoek nodig, zoals een stemtest bij de logopedist. Na alle onderzoeken overleggen we samen welke behandeling het beste bij je past.
Op onze locatie Willemsplein hebben we een speciaal stembandspreekuur. Tijdens dit spreekuur word je direct door de arts en een logopedist onderzocht en beoordeeld. Tijdens dit spreekuur wordt bovengenoemde stroboscopie verricht.
3. Behandeling
De behandeling van stemklachten hangt af van de oorzaak. Als de klachten worden veroorzaakt door overbelasting of verkeerd stemgebruik, kan logopedie helpen. De logopedist leert je hoe je jouw stem beter kunt gebruiken en de stemklachten kunt verminderen. Bij stemklachten door maagzuur dat terugvloeit (reflux), krijg je mogelijk medicijnen om het maagzuur te verminderen. In sommige gevallen, zoals bij stemknobbels of poliepen, kan een operatie nodig zijn om de afwijkingen te verwijderen. We kiezen samen de behandeling die het beste past bij jouw situatie.
4. Resultaat en nazorg
Het resultaat en nazorg hangt af van welke behandeling is gekozen. Bij het volgen van logopedie en het vermijden van overbelasting, herstellen de meeste stemklachten goed. Als er een operatie moet plaats vinden heb je de eerste dagen na de operatie stemrust en zal de stem weer worden opgestart onder begeleiding van een logopedist. Vervolgens zal de arts jouw stembanden enkele weken na de operatie controleren en eventueel verdere logopedie adviseren. We zorgen voor een goede nazorg, zodat jouw stemgeluid weer herstelt. Meer weten over de operatie? Lees dan deze folder.