Keelontstekingen

Last van terugkerende keelontstekingen? Samen bespreken we welke behandeling het beste past bij jouw situatie.

Afspraak maken

HOME Franciscus Focus (2)

Klachten en oorzaken

Een keelontsteking komt vaak voor. Bij een keelontsteking is de keel vaak geïrriteerd en ontstoken. Vaak heeft u last van klachten als keelpijn, moeite met slikken, een droge of kriebelende keel en soms zelfs koorts of opgezwollen lymfeklieren in de hals. Soms wordt dit behandeld met medicijnen. Bij een terugkerende keelontsteking kan het verwijderen van de amandelen een oplossing zijn.

Meer informatie over keelontstekingen

Behandelingstraject

1. Verwijzing

Heb je last van een terugkerende keelontsteking? Dan is het belangrijk om eerst naar jouw huisarts te gaan. Maak een afspraak en vertel waar je last van hebt. De huisarts kan je dan doorverwijzen naar een specialist bij Franciscus Focus.

2. Onderzoek en diagnose

We luisteren goed naar jouw klachten en onderzoeken de keel. Soms is de ontsteking duidelijk te zien en is extra onderzoek niet nodig. Na het onderzoek overleggen we samen welke behandeling het beste bij je past.

3. Behandeling

Afhankelijk van de oorzaak en ernst van de keelontsteking zijn verschillende behandelingen mogelijk. Als de keelontsteking door een virus komt, gaat het vaak vanzelf over. Medicijnen tegen de pijn, rust en voldoende vocht of waterijsjes kunnen helpen. Als de keelontsteking door een bacterie wordt veroorzaakt, dan krijg je vaak van de huisarts een antibiotica kuur. Bij terugkerende keelontsteking kan het nodig zijn om de amandelen te verwijderen. We kiezen altijd de behandeling die het beste resultaat geeft in jouw situatie.

4. Resultaat en nazorg

Zo nodig kunnen de amandelen worden verwijderd onder algehele narcose. Het is belangrijk om na de ingreep goed te rusten en de eerste dagen koud en vloeibaar te eten (je krijgt een schema mee). De eerste dagen na de operatie kun je veel pijn hebben, maar dit wordt snel minder. Voor de pijn krijg je pijnstillers voorgeschreven. Het herstel duurt meestal 1 tot 2 weken. Volwassenen hoeven niet meer voor controle terug te komen, kinderen wel. Blijven de klachten na 6 weken nog aanwezig? Dan maken we ook voor volwassenen opnieuw een afspraak om samen met arts te kijken naar een mogelijke oorzaak.

Dit team staat voor je klaar

R.M. Bonnet

Bonnet, R.M. KNO-arts
KNO-arts

J.H.J. Dool

Dool, J.H.J. KNO arts
KNO-arts

T. Hooft van Huysduynen

Hooft van Huysduyenen, T. kno arts
KNO-arts

G. van Ingen

Ingen, van, G. KNO-arts
KNO-arts

W.P.A. Kelders

Kelders, W. kno arts
KNO-arts

Q.C.P. Ledeboer

ledeboer_q_p_c_kno_arts
KNO-arts

L.T. Rothuizen

Rothuizen, L.T. knoarts
KNO-arts

F.W. Schalekamp

Schalekamp, F.W. kno arts
KNO-arts

B. Struijs

B.Struijs_kno.arts.
KNO-arts

R.M. Teeuw

Teeuw_KNO.
KNO-arts

Zijn dit jouw nieuwe collega's?

Trek de stoute klompen aan!

Werken bij Franciscus

Ervaringen van patiënten

Ik kwam terecht in een geoliede machine en werd heel goed begeleid. Er komt veel kijken bij een operatie, maar dankzij de heldere communicatie en vriendelijke uitleg van alle specialisten, voelde ik me enorm gezien.

Suzanne