Klachten en oorzaken
Onder de voet aan het hielbot zit een peesplaat. Deze peesplaat ondersteunt de voetboog. Door bijvoorbeeld (langdurige) overbelasting van deze peesplaat kunnen er hele kleine scheurtjes ontstaan. Dit veroorzaakt een felle pijn onder in de hiel. De pijn begint langzaam en wordt steeds erger. Oorzaken van hielspoor zijn overbelasting door intensief sporten, ouderdom of overgewicht. Bij kinderen kan een overbelaste groeischijf ook een rol spelen.
Behandelingstraject
1. Verwijzing
Heb je last van hielspoor? Maak dan eerst een afspraak bij je huisarts voor een doorverwijzing naar Franciscus Focus.
2. Onderzoek en diagnose
We luisteren goed naar je klachten en onderzoeken de voet. Soms wordt er een röntgenfoto gemaakt om eventuele botafwijkingen uit te sluiten. Samen beslissen we welke behandelingen mogelijk zijn.
3. Behandeling
Afhankelijk van de ernst van de klachten stellen we een behandeling op. Bij milde klachten kan rust, fysiotherapie en het dragen van inlegzolen helpen. Als deze behandelingen niet voldoende zijn, kan een injectie of een operatie nodig zijn om de druk op de pees te verminderen. We kiezen altijd voor de behandeling die het beste resultaat geeft in jouw situatie.
Veelgestelde vragen
Wanneer is een operatie nodig bij hielspoor?
Een operatie wordt alleen geadviseerd als andere behandelingen niet werken. Tijdens de operatie wordt de verkalking verwijderd of de spanning op de pees verminderd om de pijn te verlichten.
Hoe lang duurt het herstel van hielspoor?
Het herstel hangt af van de behandeling. Met rust en fysiotherapie kan de pijn na enkele weken verminderen. Na een operatie duurt het herstel meestal 6 tot 8 weken.
Kan hielspoor worden voorkomen?
Hielspoor kan voorkomen worden door goede schoenen te dragen die voldoende steun bieden en door overbelasting van de voeten te vermijden. Regelmatig rekken van de pezen kan ook helpen.