Klachten en oorzaken
Een versleten knie is vaak het gevolg van een beschadiging in de knie of slijtage van het kraakbeen door veroudering, overbelasting of eerdere blessures. Dit noemen we ook wel artrose. Het kraakbeen heb je nodig om soepel te kunnen bewegen. Doordat je knie is beschadigd of versleten, kun je last hebben van klachten als pijn, stijfheid, instabiliteit of het gevoel dat je knie op slot zit. Door deze klachten kun je moeite hebben met dagelijkse activiteiten, zoals lopen, traplopen of zitten.
Behandelingstraject
1. Verwijzing
Heb je last van je knie? Dan is het belangrijk dat je eerst een doorverwijzing van je huisarts hebt. Maak daarom een afspraak bij je huisarts. Vertel waar je last van hebt en vraag om een verwijzing naar Franciscus Focus.
2. Onderzoek en diagnose
We luisteren goed naar je klachten en onderzoeken je knie. Zo controleren wij de manier waarop je loopt. We maken ook altijd een röntgenfoto. Op een röntgenfoto ziet de arts hoe erg de artrose is. Na alle onderzoeken overleggen we samen welke behandelingen mogelijk zijn.
3. Behandeling
Er zijn verschillende behandelingen voor een versleten knie (artrose). Samen met de arts kijk je welke behandeling het best bij je past, afhankelijk van de ernst van de klachten. Zo kunnen we de knie behandelen met medicijnen tegen de pijn, fysiotherapie, injecties of een operatie. Als de klachten en pijn niet minder worden, kan een operatie een goede oplossing zijn. De operatie die helpt is een nieuwe knie. De orthopedisch chirurg vervangt de versleten knie voor een totale of gedeeltelijke kunstknie. Dat noemen we ook wel een knieprothese. We kiezen altijd de behandeling die het beste resultaat geeft in jouw situatie.
4. Resultaat en nazorg
Het resultaat en nazorg hangt af van welke behandeling is gekozen. Heb je een nieuwe knie gekregen? Dan mag je gelijk na de operatie je been gebruiken. Vaak komt nog dezelfde dag een fysiotherapeut langs om je uit bed te halen. Gelijk bewegen helpt bij het herstel. Het herstel duurt in totaal vaak 3 maanden, waarbij je ongeveer 6 weken met een hulpmiddel loopt, zoals krukken. Tussen de 2 en 8 weken na de operatie kom je terug voor een controle. Zo zorgen we voor de beste nazorg.
Veelgestelde vragen
Wat kan ik zelf doen als ik denk dat ik artrose in mijn knie heb?
Als je denkt dat je artrose in je knie hebt, dan is het belangrijk om je levensstijl gelijk aan te passen. Stop met sporten als hardlopen en contactsporten. Door de slijtage kan het gewricht minder goed de schokken opvangen. Daardoor kunnen de botten pijnlijk over elkaar schuren. Andere vormen van bewegen is wel enorm belangrijk, zoals lopen, fietsen, zwemmen of yoga. Uit onderzoek is gebleken dat beweging de functie van een kniegewricht toeneemt en daardoor de pijn afneemt.