Klachten en oorzaken
Een versleten heup ontstaat meestal door slijtage van het kraakbeen in het heupgewricht, wat vaak voorkomt bij ouderdom. Overbelasting, overgewicht of eerdere blessures kunnen ook bijdragen aan de slijtage. Klachten zijn onder andere pijn in de heup, lies of bil, stijfheid, en moeite met bewegen, zoals lopen of traplopen. Deze klachten kunnen je dagelijkse activiteiten flink beperken en nemen vaak toe naarmate de slijtage vordert.
Behandelingstraject
1. Verwijzing
Is je heup stijf of heb je veel pijn? Dan is het belangrijk dat je eerst een doorverwijzing van je huisarts hebt. Maak daarom een afspraak bij je huisarts. Vertel waar je last van hebt en vraag om een verwijzing naar Franciscus Focus.
2. Onderzoek en diagnose
We luisteren goed naar je klachten en onderzoeken je heup. We maken altijd een röntgenfoto. Hierop ziet de arts hoe erg de schade is. Na alle onderzoeken overleggen we samen welke behandelingen mogelijk zijn.
3. Behandeling
Er zijn verschillende behandelingen voor een versleten heup (artrose). Samen met de arts kijk je welke behandeling het best bij je past, afhankelijk van de ernst van de klachten. Zo kunnen we de heup behandelen met medicijnen tegen de pijn, fysiotherapie, injecties of een operatie. Als de klachten en pijn niet minder worden, kan een operatie een goede oplossing zijn. De operatie die helpt is een nieuwe heup. De orthopedisch chirurg vervangt de versleten heup voor een totale of gedeeltelijke kunstheup. Dat noemen we ook wel een heupprothese. We kiezen altijd de behandeling die het beste resultaat geeft in jouw situatie.
4. Resultaat en nazorg
Het resultaat en nazorg hangt af van welke behandeling is gekozen. Heb je een nieuwe heup gekregen? Dan mag je gelijk na de operatie je heup gebruiken. Vaak komt nog dezelfde dag een fysiotherapeut langs om je uit bed te halen. Gelijk bewegen helpt bij het herstel. Je verblijft vaak 1 tot 2 nachten in het ziekenhuis. Het herstel duurt in totaal vaak 3 maanden, waarbij je ongeveer 4 tot 6 weken met een hulpmiddel loopt, zoals krukken. Tussen de 2 en 8 weken na de operatie kom je terug voor een controle. Zo zorgen we voor de beste nazorg.
Veelgestelde vragen
Wat is een versleten heup?
Een versleten heup, ook wel heupartrose genoemd, is een aandoening waarbij het kraakbeen in het heupgewricht slijt. Hierdoor kunnen de botten tegen elkaar schuren, wat pijn en stijfheid veroorzaakt.
Kan een versleten heup vanzelf genezen?
Een versleten heup kan niet vanzelf genezen, omdat het kraakbeen dat eenmaal is verdwenen niet terugkomt. Behandelingen kunnen echter de pijn verminderen en de mobiliteit verbeteren, zodat je weer beter kunt bewegen.
Wat gebeurt er als een versleten heup niet wordt behandeld?
Als een versleten heup niet wordt behandeld, kunnen de klachten erger worden, wat leidt tot meer pijn en beperking in beweging. Uiteindelijk kan dit je kwaliteit van leven ernstig aantasten.
Wat kan ik doen om een versleten heup te voorkomen?
Om een versleten heup te voorkomen, is het belangrijk om je heupen niet te overbelasten, een gezond gewicht te behouden, regelmatig te bewegen en goed op je houding te letten. Dit kan helpen om de slijtage van het kraakbeen te vertragen.
Doen jullie ook de voorste benadering van een heup operatie?
Ja, wij gebruiken de voorste benadering. Dat betekent dat wij tussen de spieren door een kunnen werken en geen spieren worden losgemaakt. We doen ook de achterste benadering, waarbij je op je zij wordt geopereerd. Hierdoor hebben de orthopeden een heel goed overzicht van je heup. Heb je een bepaalde voorkeur? Bespreek dit dan met de orthopeed.