Triggervinger

Last van een triggervinger? Samen bespreken we welke behandeling het beste past bij jouw situatie.

Afspraak maken

Thema: Bewegen en lichaam (2)

Klachten en oorzaken

Bij een triggervinger blijft de pees in je vinger steken door een ontsteking of verdikking. Hierdoor kan je vinger vastzitten in een gebogen positie en met een schokje terugschieten. Dit veroorzaakt pijn, vooral bij het buigen, en een knakkend gevoel bij het bewegen. Soms blijft de vinger vastzitten en moet je deze met moeite strekken. Deze klachten maken het moeilijk om dagelijkse activiteiten te blijven doen, zoals typen, schrijven of het vastpakken van voorwerpen. 

Meer informatie over een triggerfinger

Behandelingstraject

1. Verwijzing

Heb je last van bovenstaande klachten? Dan is het belangrijk dat je eerst een doorverwijzing van je huisarts of een medisch specialist hebt. Vertel waar je last van hebt en vraag om een verwijzing naar Franciscus Focus. 

2. Onderzoek en diagnose

We luisteren goed naar je klachten en onderzoek je vinger. Een handchirurg controleert de stand en functie van de vinger. Ook maken we altijd een röntgenfoto. Hierop ziet de arts hoe erg de artrose is. In sommige gevallen is een neurologisch onderzoek nodig om een carpaal tunnel syndroom uit te sluiten. Na alle onderzoeken overleggen we samen welke behandelingen mogelijk zijn. 

3. Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen voor een triggervinger. Samen met de arts bepaal je welke behandeling het beste bij je past, afhankelijk van de ernst van de klachten en je persoonlijke situatie.

Behandeling(en) zonder operatie

Bij milde klachten kan rust, eventueel met een spalk, helpen. Ook kan de arts een injectie met ontstekingsremmende medicijnen (corticosteroïden) in de peesschede geven. Dit vermindert de ontsteking en pijn. Het effect is meestal binnen enkele dagen tot weken te merken. 

Een operatie

Als andere behandelingen niet voldoende helpen, kan een operatie nodig zijn. Deze wordt poliklinisch en onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. De chirurg maakt een kleine snede in de handpalm en opent de peesschede bij de verdikking. Hierdoor kan de pees weer vrij bewegen. Na de ingreep mag je gelijk weer naar huis. 

Hoe verloopt het herstel?
Na de operatie mag je de vinger gelijk weer bewegen. Doe thuis wat vinger- en polsoefeningen om stijfheidsklachten te voorkomen. Je mag de hand weer gebruiken voor dagelijkse activiteiten, zoals eten en drinken, dagelijkse verzorging en aan- en uitkleden. 

Dit team staat voor je klaar

F. van Beek

Beek, van F. chirurg
Chirurg

J.M. van Buijtenen

Buijtenen, J. Chirurg
Chirurg

L. de Jong

Jong, de. L. Traumachirurg.png
Traumachirurg

R.W. Klein Nagelvoort

Klein-nagelvoort, R. Orthopedisch chirurg
Orthopedisch chirurg

D.O. van Montfoort

douwe_van_montfoort_orthopedisch_chirurg
Orthopedisch chirurg

Zijn dit jouw nieuwe collega's?

Trek de stoute klompen aan!

Werken bij Franciscus

Veelgestelde vragen

Wat is een triggerfinger?

Een triggerfinger is een aandoening waarbij de pees in je vinger vast komt te zitten bij het buigen, waardoor de vinger moeilijk recht te krijgen is en soms met een schokje weer losschiet.

Kan een triggerfinger vanzelf genezen?

In sommige gevallen kan een triggerfinger vanzelf genezen met rust en aanpassing van activiteiten. Dit is alleen zo als je niet veel last hebt van de klachten. Heb je dit wel, dan is vaak een medische behandeling nodig om de klachten volledig te verhelpen.

Hoe lang duurt het herstel van een triggerfinger?

De hersteltijd van een triggerfinger hangt af van de ernst en de gekozen behandeling. Bij rust en spalken kan het herstel enkele weken duren, terwijl dit bij een operatie meestal enkele weken tot maanden nodig hebt.

Wat gebeurt er als een triggerfinger niet wordt behandeld?

Als een triggerfinger niet wordt behandeld, kunnen de klachten erger worden. Het kan zelf gebeuren dat je vinger uiteindelijk helemaal vast komt te zitten. Dit kan veel invloed hebben op je dagelijkse activiteiten.

Wat kan ik doen om een triggerfinger te voorkomen?

Om een triggerfinger te voorkomen, kun je proberen om je handen niet te overbelasten, herhalende handbewegingen te vermijden, en regelmatig te strekken en bewegen om de pezen soepel te houden.

Ervaringen van patiënten

Veel duidelijke informatie met plaatjes en hij nam de tijd ervoor. We hebben daar best lang gezeten.

Anoniem, maart 2025

Ik kreeg goede uitleg over de mogelijkheden van de behandeling, de voor- en nadelen van opties.

Anoniem, maart 2025

Er is mij duidelijk uitgelegd wat er aan de hand is en ik kan op mijn gemak beslissen over een operatie al dan niet.

Anoniem, februari 2025