Klachten en oorzaken
Een triggerfinger ontstaat door een ontsteking of verdikking van de pees of wanneer de pees in je vinger niet soepel door de peesschede glijdt. Dit kan zorgen voor een blokkade, waardoor je vinger vast blijft zitten in een gebogen positie. Vaak schiet je vinger daarna met een schokje weer terug. Dit veroorzaakt veel pijn bij vooral het buigen, een knakkend gevoel als je de vinger buigt of strekt en soms zelfs een vastzittende vinger die je met moeite weer recht kunt strekken. Deze klachten maken het moeilijk om dagelijkse activiteiten te blijven doen, zoals typen, schrijven of het vastpakken van voorwerpen.
Behandelingstraject
1. Verwijzing
Heb je last van bovenstaande klachten? Dan is het belangrijk dat je eerst een doorverwijzing van je huisarts of een medisch specialist hebt. Vertel waar je last van hebt en vraag om een verwijzing naar Franciscus Focus.
2. Onderzoek en diagnose
We luisteren goed naar je klachten en onderzoek je vinger. Een Orthopedisch chirurg met een specialisatie in hand- en polschirurgie controleert de stand en functie van de vinger. Ook maken we altijd een röntgenfoto. Hierop ziet de arts hoe erg de artrose is. In sommige gevallen is een neurologisch onderzoek nodig om een carpaal tunnel syndroom uit te sluiten. Na alle onderzoeken overleggen we samen welke behandelingen mogelijk zijn.
3. Behandeling
Er zijn verschillende behandelingen voor een triggerfinger. Samen met de arts kijk je welke behandeling het best bij je past, afhankelijk van de ernst van de klachten. Zo kunnen we de vinger behandelen met medicijnen tegen de pijn, hand- en ergotherapie, een speciale spalk, injecties of een operatie. Afhankelijk van de ernst en wens, kan er ook worden gekozen voor een operatie. Tijdens de operatie wordt het bandje van de peesschede van het aangedane deel geopend. Hierdoor krijgt de verdikte pees weer voldoende ruimte om te bewegen. We kiezen altijd voor de behandeling die het beste resultaat geeft in jouw situatie.
Veelgestelde vragen
Wat is een triggerfinger?
Een triggerfinger is een aandoening waarbij de pees in je vinger vast komt te zitten bij het buigen, waardoor de vinger moeilijk recht te krijgen is en soms met een schokje weer losschiet.
Kan een triggerfinger vanzelf genezen?
In sommige gevallen kan een triggerfinger vanzelf genezen met rust en aanpassing van activiteiten. Dit is alleen zo als je niet veel last hebt van de klachten. Heb je dit wel, dan is vaak een medische behandeling nodig om de klachten volledig te verhelpen.
Hoe lang duurt het herstel van een triggerfinger?
De hersteltijd van een triggerfinger hangt af van de ernst en de gekozen behandeling. Bij rust en spalken kan het herstel enkele weken duren, terwijl dit bij een operatie meestal enkele weken tot maanden nodig hebt.
Wat gebeurt er als een triggerfinger niet wordt behandeld?
Als een triggerfinger niet wordt behandeld, kunnen de klachten erger worden. Het kan zelf gebeuren dat je vinger uiteindelijk helemaal vast komt te zitten. Dit kan veel invloed hebben op je dagelijkse activiteiten.
Wat kan ik doen om een triggerfinger te voorkomen?
Om een triggerfinger te voorkomen, kun je proberen om je handen niet te overbelasten, herhalende handbewegingen te vermijden, en regelmatig te strekken en bewegen om de pezen soepel te houden.