Carpaal tunnel syndroom

Last van carpaal tunnel syndroom? Samen bespreken we welke behandeling het beste past bij jouw situatie.

Afspraak maken

Thema: Bewegen en lichaam (2)

Klachten en oorzaken

Carpaal tunnel syndroom (CTS) ontstaat door een beknelde zenuw in de pols. Dit geeft tintelingen, pijn en soms minder kracht in de hand. Klachten verergeren vaak 's nachts. Dagelijkse dingen, zoals schrijven of iets vasthouden, worden moeilijker.

Mogelijke oorzaken zijn: 

  • zwangerschap of overgang (hormonen);
  • Een botbreuk in de pols;
  • Vochtophoping;
  • Aandoeningen, zoals reuma of diabetes. 

Meer informatie over carpaal tunnel syndroom

Behandelingstraject

1. Verwijzing

Heb je last van bovenstaande klachten? Dan is het belangrijk dat je eerst een doorverwijzing van je huisarts of een medisch specialist hebt. Vertel waar je last van hebt en vraag om een verwijzing naar Franciscus Focus. 

2. Onderzoek en diagnose

We luisteren goed naar je klachten en onderzoek je handen. Een handchirurg controleert de handen. Als de klachten al een langere tijd aanwezig zijn, dan zal een neuroloog een elektrisch spieronderzoek doen. Tijdens dit onderzoek krijgt de neuroloog informatie over de prikkels die via de zenuw naar de spieren lopen en bij de carpaal tunnel syndroom worden vertraagd. Ook maken we altijd een röntgenfoto. Hierop ziet de arts of er een botafwijking is. In sommige gevallen is een bloedonderzoek nodig. Na alle onderzoeken overleggen we samen welke behandelingen mogelijk zijn. 

3. Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen voor carpaal tunnel syndroom. Samen met de arts bepaal je welke behandeling het beste bij je past, afhankelijk van de ernst van de klachten en je persoonlijke situatie.

Behandeling(en) zonder operatie

Vaak wordt eerst gekozen voor een behandeling zonder operatie. Zo kan minder belasting van de hand en pols al helpen. Werkt dit nog niet? Dan kan een spalk voor de pols de druk op de zenuw verminderen. Of een injectie met ontstekingsremmers. 

Een operatie

Bij blijvende klachten kan een operatie nodig zijn. De handchirurg maakt een sneetje in de handpalm en snijdt een bandje door om de zenuw ruimte te geven. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Je mag dezelfde dag weer naar huis.  

Hoe verloopt het herstel?
Het lichaam heeft na de operatie tijd nodig om te herstellen. Daarom is het belangrijk om rustig aan te doen. Na de operatie krijg je instructies mee. Volg deze goed op! Het herstel duurt gemiddeld tussen de 3 tot 6 maanden. Je krijgt begeleiding van een handtherapeut. 

Dit team staat voor je klaar

F. van Beek

Beek, van F. chirurg
Chirurg

J.M. van Buijtenen

Buijtenen, J. Chirurg
Chirurg

L. de Jong

Jong, de. L. Traumachirurg.png
Traumachirurg

R.W. Klein Nagelvoort

Klein-nagelvoort, R. Orthopedisch chirurg
Orthopedisch chirurg

D.O. van Montfoort

douwe_van_montfoort_orthopedisch_chirurg
Orthopedisch chirurg

X. Smit

Smit, X. plastische chirurgie
Plastisch chirurg

J.M. Zuidam

Zuidam, J.M. plastisch chirurg
Plastisch chirurg

Zijn dit jouw nieuwe collega's?

Trek de stoute klompen aan!

Werken bij Franciscus

Veelgestelde vragen

Wat is carpaal tunnel syndroom?

Carpaal tunnel syndroom (CTS) is een aandoening waarbij de middelste zenuw in de pols bekneld raakt, wat leidt tot tintelingen, pijn en zwakte in de hand en vingers.

Kan carpaal tunnel syndroom vanzelf genezen?

In sommige gevallen kunnen milde klachten van carpaal tunnel syndroom vanzelf verbeteren met rust en aanpassing van activiteiten, maar vaak is medische behandeling nodig om de klachten volledig te verhelpen.

Hoe lang duurt het herstel van een operatie voor carpaal tunnel syndroom?

De hersteltijd na een operatie voor carpaal tunnel syndroom varieert, maar meestal kun je binnen enkele weken tot maanden weer normale handfunctie en kracht terugkrijgen.

Wat gebeurt er als carpaal tunnel syndroom niet wordt behandeld?

Als carpaal tunnel syndroom niet wordt behandeld, kunnen de klachten verergeren, wat kan leiden tot blijvende zenuwbeschadiging en ernstige beperkingen in de handfunctie.