Artrose van het duimbasisgewricht

Artrose in het duimbasisgewricht kan pijn en stijfheid veroorzaken, waardoor het lastig wordt om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Samen kijken we welke behandeling het best past, zodat jij je duim weer kunt gebruiken. 

Afspraak maken

Thema: Bewegen en lichaam (2)

Klachten en oorzaken

Artrose van het duimbasisgewricht, ook wel CMC-1 artrose genoemd, ontstaat wanneer het kraakbeen in het gewricht van de duim slijt. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat de botten soepel over elkaar kunnen bewegen. Wanneer het kraakbeen dunner wordt of verdwijnt, ontstaat er wrijving tussen de botten. Dit kan komen door ouderdom, overbelasting van het gewricht of een erfelijke aanleg. Klachten zijn onder andere pijn, stijfheid, soms ook een zwelling en een verminderde kracht in de duim. Deze klachten zorgen ervoor dat het moeilijk is om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals het vasthouden van een pen of het openen van een fles. 

Behandelingstraject

1. Verwijzing

Heb je last van bovenstaande klachten? Dan is het belangrijk dat je eerst een doorverwijzing van je huisarts of een medisch specialist hebt. Vertel waar je last van hebt en vraag om een verwijzing naar Franciscus Focus. 

2. Onderzoek en diagnose

We luisteren goed naar je klachten en onderzoek je duimgewricht. Een Orthopedisch chirurg met een specialisatie in hand- en polschirurgie controleert de stand en functie van de duim. Ook maken we altijd een röntgenfoto. Hierop ziet de arts hoe erg de artrose is. In sommige gevallen is een CT-scan of botscan nodig. Na alle onderzoeken overleggen we samen welke behandelingen mogelijk zijn. 

3. Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen voor slijtage in duimgewricht. Samen met de arts kijk je welke behandeling het best bij je past, afhankelijk van de ernst van de klachten. Zo kunnen we de duim behandelen met medicijnen tegen de pijn, hand- en ergotherapie, een speciale brace, injecties of een operatie. Afhankelijk van de ernst van de artrose en je wens, kan er worden gekozen voor een kijkoperatie waarbij een deel of het gehele trapezium botje wordt verwijderd, het vastzetten van het gewricht met een schroef of het plaatsen van een gewrichtsprothese. We kiezen altijd voor de behandeling die het beste resultaat geeft in jouw situatie. 

Veelgestelde vragen

Wat is artrose van het duimbasisgewricht?

Artrose van het duimbasisgewricht is een aandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht aan de basis van de duim slijt. Dit kan pijn en stijfheid veroorzaken, waardoor je de duim moeilijker kunt bewegen.

Kan artrose in het duimbasisgewricht vanzelf genezen?

Artrose in het duimbasisgewricht gaat niet vanzelf over, omdat het kraakbeen dat is beschadigd niet meer aangroeit. Een behandeling kan helpen om de klachten te verminderen en de functie van het duimbasisgewricht te verbeteren.

Hoe lang duurt het herstel van een operatie voor artrose in het duimbasisgewricht?

Het herstel na een operatie voor artrose in het duimbasisgewricht hangt af van de gekozen behandeling en de ernst van de artrose. Meestal duurt het enkele weken tot maanden voordat je weer makkelijker kunt bewegen en de kracht terugkeert.

Wat gebeurt er als artrose in het duimbasisgewricht niet wordt behandeld?

Als artrose in het duimbasisgewricht niet wordt behandeld, kunnen de klachten verergeren. Dit kan zorgen voor meer pijn, stijfheid en uiteindelijk een verminderde functie van de duim. Dit kan veel invloed hebben op je dagelijkse activiteiten.

Wat kan ik doen om artrose in het duimbasisgewricht te voorkomen?

Artrose in het duimbasisgewricht is niet altijd te voorkomen. Het kan wel helpen om je handen niet te overbelasten, je duim regelmatig te bewegen en een gezonde levensstijl aan te houden. Zo houd je de gewrichten zo gezond mogelijk. 

Dit team staat voor je klaar

R.W. Klein Nagelvoort

Klein-nagelvoort, R. Orthopedisch chirurg
Orthopedisch chirurg

D.O. van Montfoort

douwe_van_montfoort_orthopedisch_chirurg
Orthopedisch chirurg

Zijn dit jouw nieuwe collega's?

Trek de stoute klompen aan!

Werken bij Franciscus

Ervaringen van patiënten

Ik kwam terecht in een geoliede machine en werd heel goed begeleid. Er komt veel kijken bij een operatie, maar dankzij de heldere communicatie en vriendelijke uitleg van alle specialisten, voelde ik me enorm gezien.

Suzanne