Klachten en oorzaken
Een versleten schouder, ook wel schouderartrose genoemd, ontstaat door slijtage van het kraakbeen in het schoudergewricht. Kraakbeen zorgt ervoor dat je schouder soepel kan bewegen en dat de botten niet over elkaar schuren. Bij slijtage wordt het kraakbeen dunner, wat zorgt voor pijn, stijfheid en een beperkte beweging. Vaak komt een versleten schouder voor bij langer bestaande pees scheur(en) van de schouder. De oorzaak van een versleten schouder is vaak veroudering, overbelasting, eerdere blessures, of andere aandoeningen zoals reuma.
Meer informatie over een versleten schouder (schouderartrose)
Behandelingstraject
1. Verwijzing
Last van aanhoudende schouderklachten? Maak dan eerst een afspraak bij de huisarts voor een doorverwijzing naar Franciscus Focus.
2. Onderzoek en diagnose
De arts luistert naar je klachten en onderzoekt je schouder. Er wordt altijd een röntgenfoto gemaakt om de slijtage in beeld te brengen. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals een echo of CT-scan. Vervolgens bespreken we samen de mogelijke behandelingen.
3. Behandeling
Afhankelijk van de ernst van de slijtage en jouw klachten kiezen we de beste behandeling. Een versleten schouder niet direct operatief behandeld. Pas als medicijnen of een lokale injecties onvoldoende helpen, kan een operatie worden overwogen. Als er wordt gekozen voor een operatie, dan wordt de kom en de kop vervangen door een kunstgewricht (prothese). Heeft de arts een pees beschadiging gezien? Dan zal gekozen worden voor een omgekeerde schouder prothese. We kiezen altijd voor de behandeling die het beste resultaat geeft in jouw situatie.