Klachten en oorzaken
Een versleten elleboog, ook wel elleboog artrose genoemd, ontstaat door slijtage van het kraakbeen. Het kraakbeen beschermt de gewrichten en zorgt ervoor dat ze soepel bewegen. Door de slijtage gaan de botten tegen elkaar aan schuren. Dit veroorzaakt veel pijn, vooral bij het maken van een beweging of iets tillen en stijfheid van de arm en elleboog. Vaak heb je ook minder kracht om je arm te buigen of strekken. Oorzaken van slijtage zijn ouderdom, overbelasting door zwaar werk of intensieve sporten of reuma.
Behandelingstraject
1. Verwijzing
Last van versleten elleboog? Maak dan eerst een afspraak bij de huisarts voor een doorverwijzing naar Franciscus Focus.
2. Onderzoek en diagnose
We luisteren naar je klachten en onderzoek je elleboog. We maken altijd een röntgenfoto. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals een MRI of CT-scan. Vervolgens bespreken we samen de mogelijke behandelingen.
3. Behandeling
Afhankelijk van de ernst van de slijtage en jouw klachten kiezen we de beste behandeling. Een versleten elleboog wordt niet gelijk operatief behandeld. Pas als medicijnen of een lokale injectie onvoldoende helpen, kan een (kijk)operatie worden overwogen. Als we kiezen voor een operatie, dan wordt met een (kijk)operatie het gewricht schoongemaakt en (losse) stukjes bot verwijderd. We kiezen altijd voor de behandeling die het beste resultaat geeft in jouw situatie.