Klachten en oorzaken
Beklemming van de elleboogzenuw ontstaat wanneer een belangrijke zenuw die langs de binnenkant van de elleboog loopt, bekneld raakt. Dit kan veroorzaakt worden door herhaalde buigingen van de elleboog, langdurige druk op de elleboog, of eerdere blessures. Klachten zijn onder andere tintelingen, een doof gevoel in de ringvinger en pink, zwakte in de hand, en pijn aan de binnenkant van de elleboog. Deze klachten kunnen verergeren bij het buigen van de elleboog en kunnen het moeilijk maken om dagelijkse activiteiten uit te voeren, zoals schrijven, typen of het vasthouden van voorwerpen.
Behandelingstraject
1. Verwijzing
Heb je last van bovenstaande klachten? Dan is het belangrijk dat je eerst een doorverwijzing van je huisarts of een medisch specialist hebt. Vertel waar je last van hebt en vraag om een verwijzing naar Franciscus Focus.
2. Onderzoek en diagnose
We luisteren goed naar je klachten en onderzoeken de elleboog. Een orthopedisch chirurg doet verschillende testen en controleert de elleboog. Ook maken we altijd een röntgenfoto. Hierop ziet de arts hoe erg de beschadiging of slijtage van de botstructuren is. Vaak doet de chirurg ook nog een EMG-test. Hierbij wordt de elektrische activiteit van de spieren gemeten en eventuele zenuwbeschadigingen gevonden. Na alle onderzoeken overleggen we samen welke behandelingen mogelijk zijn.
3. Behandeling
Er zijn verschillende behandelingen voor beklemming van de elleboog zenuw. Samen met de arts kijk je welke behandeling het best bij je past, afhankelijk van de ernst van de klachten. Zo kunnen we de klachten verminderen door rust, medicijnen, fysiotherapie of injecties. Afhankelijk van de ernst en je wens, kan er worden gekozen voor een operatie. Bij deze operatie wordt er ruimte rondom de zenuw gemaakt. We kiezen altijd voor de behandeling die het beste resultaat geeft in jouw situatie.
4. Resultaat en nazorg
Het resultaat en nazorg hangt af van welke behandeling is gekozen. Na een operatie moet je 2 weken rust houden. Je mag wel gelijk weer de vingers en hand bewegen. Na ongeveer 8 weken kom je voor controle op de polikliniek. Zo zorgen we voor de beste nazorg.
Veelgestelde vragen
Wat is beklemming van de elleboogzenuw?
Beklemming van de elleboogzenuw is een aandoening waarbij de elleboogzenuw onder druk komt te staan. Dit veroorzaakt pijn en tintelingen.
Hoe wordt beklemming van de elleboogzenuw behandeld?
Behandeling kan bestaan uit rust, het vermijden van bepaalde bewegingen, fysiotherapie, of een operatie om de zenuw vrij te maken.
Kan beklemming van de elleboogzenuw vanzelf overgaan?
In sommige gevallen kunnen de klachten verminderen door genoeg rust te houden en belastende activiteiten te vermijden. Een medische behandeling kan nodig zijn om de klachten volledig te verhelpen.